Areál Klimeška, Kutná Hora
+420 601 110 518
sportovnihala@kutnahora.cz

Příští dva týdny hostíme florbalové repre

Sportovní hala Kutná Hora

Příští dva týdny hostíme florbalové repre

Měsíc červen je v kutnohorské sportovní hale mimořádně plodný na tréninkové pobyty a tento i příští týden bude navíc ve znamení opravdu výjimečného kempu. S Českým florbalem spolupracuje Klimeška de facto od samého začátku, ale poslední léta si naši tréninkovou halu pro ladění formy před nejvýznamnějšími florbalovými akcemi roku vybírá ten nejvyšší reprezentační level a sice národní týmy žen a mužů. Nejinak tomu bude i v termínu 19.-30.6.2024, kdy u nás přivítáme postupně florbalovou reprezentaci Česka žen, juniorů a mužů.

Už v úterý 18.6. večer se na tréninkovou halu položí speciální umělý povrch simulující podmínky kolbišť světových šampionátů.

Od středy 19.6. do neděle 23.6. k nám dorazí ty nejlepší české florbalistky, pro které to bude první zastávka na cestě k vrcholu v podobě domácího mistrovství světa v roce 2025 v Brně a Ostravě, kde budou holky obhajovat loňský bronz. Trenér Lukáš Procházka pozval do Kutné Hory i sedm hráček z uplynulého juniorského šampionátu ve Finsku, a tým tak poměrně omladil. Navíc čtyři jména se objeví v reprezentaci vůbec poprvé.

V nominaci chybí dlouhodobě nejlepší česká hráčka Eliška Krupnová, která hraje ve Švédsku a o víkendu získala ocenění pro nejlepší florbalistku loňské sezony. Naopak v sestavě nechybí třeba Anna Brucháčková, nejlepší juniorka a zároveň MVP ČEZ Extraligy z Bulldogs Brno nebo brankářka Jana Christianová z Chodova, vyhlášená nejlepší gólmankou loňského ročníku. Letošním vrcholem sezony pro ženskou reprezentaci je turnaj Euro Floorball Tour začátkem listopadu v Karlových Varech.

Na třídenní soustředění v termínu 23.-25.6. přijede na Klimešku florbaloví reprezentanti-junioři. Kluky čeká v druhé polovině října podnik Euro Floorball Tour ve Finsku a na něj budou začátkem září ladit formu opět u nás v Kutné Hoře! Pro svěřence trenéra Ladislava Štancla bude červnový kemp určitým předělem mezi koncem sezony, polovinou reprezentačního cyklu a vstupem do jeho druhé části, která vyvrcholí MS ve Švýcarsku v dubnu 2025. Ve středočeském městě, které se stalo již tradičním místem pro reprezentační kempy, se sejde rozšířený tým. Trenérský štáb bude mít k dispozici dvaadvacet hráčů a tři gólmany. „Cílem je ukotvit to, co jsme zatím s hráči stihli natrénovat a nastavit, vyzkoušet nové vazby a posunout celé fungování týmu na úroveň, která už se bude blížit tomu, jak bychom chtěli vypadat na konci cyklu. Zároveň je cílem tohoto kempu vytvoření playbooku pro hráče z herních situací, které budeme na trénincích řešit,“ popisuje Štancl další cíle.

V nominaci lze nalézt i jméno Jakub Vařecha, útočník z Předvýběr.CZ Florbal MB vyhlášený jako nejlepší junior sezony 2023/2024.

A to nejlepší na závěr, hrdě budeme v termínu 26.-30.6 hostit český národní tým florbalistů! Pro české reprezentanty to bude navíc jediný herní tréninkový kemp před prosincovým mistrovstvím světa ve Švédsku.  Trenér Jaroslav Berka nominoval rozšířený kádr, u říčky Vrchlice se představí třiadvacet hráčů, gólmanskou dvojici utvoří stejně jako na posledních dvou akcích zkušená stálice Lukáš Bauer a také Tomáš Jurco, který se stal nejlepším gólmanem Livesport Superligy a vychytal Tatranu historické české prvenství v Poháru mistrů.

Obnovenou premiéru zažije útočník Mladé Boleslavi Milan Tomašík. V reprezentaci se představil naposledy 10. listopadu 2019 na turnaji Euro Floorball Tour ve Finsku, v týmu bude patřit mezi nejzkušenější. Na svém kontě má 105 klání v národním výběru a 95 bodů. V sestavě najdeme i Marka Beneše z Tatranu Střešovice, nejlepšího florbalistu minulé sezony, kterou ověnčil ziskem několika trofejí (Superliga, Pohár vítězů, Superfinále).
Samotný kemp bude podle českého kouče trochu odlišný. „Model je trochu jiný, v první části nebude tolik zaměřený na florbal, k němu se dostaneme postupně. Nejprve se zaměříme na věci uvnitř týmu a pojmenování našich klíčových principů fungování v reprezentaci. V rámci samotných florbalových věcí se ve velké míře bude jednat o přípravu směrem k podzimu, kde nás budou čekat v rámci závěrečné přípravy dvě herní akce. Nastavíme si řadu aspektů hry, klíčové principy a zdokonalíme již fungující věci a vazby,“ vyjmenovává Berka.
V průběhu kempu se k mužskému A týmu připojí také reprezentace do 23 let. Oba národní výběry spolu odehrají modelové utkání. To proběhne na závěr celého kempu v neděli. „V uplynulých měsících jsme hodně seděli společně s Janem Pazderou (hlavní trenér U23) a řešili jsme nastavení řady věcí, které se netýkaly jen samotného kempu, ale komplexního fungování a kooperace mezi oběma reprezentacemi. Stejný souběh nás bude čekat i v září, kdy budou oba výběry vyrážet na herní akce. Z podobných akcí máme zkušenosti a chceme si je tedy co nejlépe vyladit, aby celý proces práce s hráči do 23 let fungoval bezvadně,“ vysvětluje Berka.
Po nedělním modelovém utkání navíc proběhne Family day. Hráči budou mít možnost, aby za nimi přijeli jejich rodinní příslušníci. Celá akce má za cíl propojit a stmelit nejen hráče, ale i jejich blízké okolí. Během setkání se dozví informace týkající se mistrovství světa v Malmö a fanouškovské účasti na ní.

Přejeme florbalovým týmům Česka příjemný pobyt na Klimešce, dokonalé vyladění formy a co nejlepší výsledky na reprezentačních akcích.